Tarina kuvien takaa

kid1

Wikipedia määrittää sanan KUVA seuraavalla tavalla:

Kuva on näköaistin avulla havaittava kaksi- tai kolmiulotteinen representaatio eli esitys. Sen havaitsemiseen käytetään silmiä, joiden kautta kuvan sisältämä visuaalinen informaatio välittyy aivoihin, jossa katsoja tulkitsee sen itselleen ymmärrettäväksi kokonaisuudeksi. Kuva on sekä taiteen, että viestinnän kieli.

Viestinnän kieli!

Elämme aikaa, jossa visuaaliset ärsykkeet kuvien muodossa ovat arkipäivää. Näemme kuvia jokainen päivä, kadulla, tv:ssä, sosiaalisessa mediassa, seinillä, kännyköissä, kaikkialla. Osa kuvista pyrkii vaikuttamaan ostopäätöksiin, osa aiheuttaa tunnereaktion, osa ärsyttää. Joistakin kuvista pidämme ja peukutamme. Otamme valtavasti kuvia myös itse; ruoasta ennen syömistä, kaverin ruoasta, kissasta, koirasta, kaverista, tutusta, tuntemattomasta, polkupyörästä hangessa, omista jaloista… kuvatulva on valtava.

Kuvainflaatio, eli kuvan merkityksen vähentyminen, on tämän päivän selvä ongelma, koska visuaalisia ärsykkeitä on kaikkialla. Analysoimme kuvia jokainen tavallamme, yritämme ymmärtää niitä ja ymmärtää niitä asioita, mitä kuvan katsominen meissä aiheuttaa. Miten ihmeessä tästä kuvatulvasta sitten voisi erottua ja käyttää kuvia asioiden, palveluiden tai tuotteiden markkinoinnissa tehokkaammin ja laajemmin kuin aikaisemmin?

Minulle tärkein asia kuvan tai teoksen luonnissa on tarina. Pari vuotta sitten tein urataulun NHL-tähti Sami Kapaselle, kun hän lopetti uraansa ensimmäistä kertaa. Ajatuksissani oli tehdä teos, joka kuvaa Samin uran vaiheet, pelikaupungit, statistiikat, perheen, ja paljon muuta. Piilotin kuvaan yli 20 yksityiskohtaa, jotka kertovat Samin värikkään pelihistorian ja elämän yhdessä kuvassa. En ole paljastanut vielä edes Samille, mitä kaikkia piilomerkityksellisiä asioita kuvasta löytyy! Lopputuote eli itse kuva uniikissa kehyksessä, sijaitsee kaikkien ihailtavana KalPan kotijäähallissa. Itse kuvaa tärkeämpää on silti kuvan Tarina, ja samaistuminen Samin henkilökohtaiseen historiaan.

Vastikään tein myös Villen Rome Advisorsille “kuvan”. Kuva on kylläkin yksi koko prosessin lopputuote, mutta matkan varrella syntyikin jotain vieläkin tärkeämpää. Syntyi tarina ja sisältöä. Kuva yhdessä tämän luodun sisällön kanssa muodostaa kokonaisuuden. Molempien näiden kuvien koko luomisprosessi on nähtävillä verkossa kaikkine vaiheineen, mikä tuo kuville aivan uutta syvyyttä.

Taistelu kuvatulvaa vastaan on voitettavissa! Pidämme tarinoista, joten kuviin on saatava sanomaa, sisältöä ja arvoa. Kuva voi olla uskomattoman tehokas, mutta vieläkin tehokkaampi se on jos kuva sisältää tarinan. Yksittäinen kuva palvelee tarkoituksessaan, mutta kun kuvan ympärille tehdään tarina ja avataan koko luova tekoprosessi alusta loppuun, on syntynytkin jotain muuta. On syntynyt kuvan lisäksi sisältöä, joka jää elämään. Tarina ja kuva löydetään uudelleen ja uudelleen. Tämän luodun sisällön kautta kuvan elinkaari on paljon pidempi kuin yksittäisen julkaistun kuvan.

Kuvan tekoprosessi inspiroi ja motivoi. Tarina kuvan takaa avaa kuvaa paremmin. Yritys tai henkilö samaistuu kuvaan paremmin ja osaa markkinoida tuotteitaan ja palveluitaan paremmin kuvan kautta, vaikka kuluttaja tai asiakas näkisikin vain yksittäisen kuvan. Tarinaan samaistutaan, tarina on kuin satu, mielikuva, jota esitellään ylpeänä eteenpäin.

Jokaisen yrityksen markkinointistrategiassa tulisi olla myös kuvallinen viestintästrategia. Kuvat ovat eniten jaettuja ja kommentoituja asioita esimerkiksi Facebookissa. Tekstisisältöiset päivitykset aiheuttavat toki peukutuksia, mutta yksittäinen kuva voi levitä kulovalkean tavalla saaden valtavan näkyvyyden sosiaalisessa mediassa. Mutta kuvan ei pitäisi olla ainoastaan kuva, vaan mielikuva, tarina ja sisältö. Luokaa henkilökohtaisia tarinoita yrityksestänne, elämästänne ja tehkää niistä kuvia. Luokaa jotain ainutlaatuista ja koskettavaa. Tarinaa, johon kaikki voivat samaistua. Tätä kautta myös kuva saa suuremman arvon ja näkyvyyden.

Yksi hieno esimerkki tarinan ja kuvien luomisesta on Annie Leibovitzin Dream Portraits -sarja, jonka hän on tehnyt Disneylle. Sarjassa kuvataan Disneyn hahmoja kuuluisuuksien esittämänä. Kuvissa on ollut David Beckham, Jennifer Lopez, Scarlett Johansson ja muita huippujulkkiksia. Nämä kuvat ovat kuvittaneet lukuisia lehtiä, nettisivustoja ja blogeja, luoden valtavan mainosarvon ja näkyvyyden näille kuville.

Arvostan myös suuresti Jere Hietalan töitä ja jälkeä, joiden kautta monet yritykset ovat saaneet omat tuottensa ja palvelunsa näkyville aivan erilaisessa ulottuvuudessa: maailmoissa, joita ei ole olemassa. Miksei Suomessa toteuteta enemmän tämän tapaisia kuvia yritys- ja mainoskäyttöön? Ja jos ja kun toteutetaan, miksei avattaisi näiden kuvien takaa koko maailma auki, kerrota kuvien synnystä, tekemisestä, ihmisistä ja asioista videoiden, blogien ja muiden jaettavien sisältöjen kanssa.