Kuinka järjestää upeat juhlat läheisillesi

Ilmapallot

Pieni juhla on aina paikallaan, ja isompaankin juhlaan löytää helposti syitä. Kaikki eivät pidä juhlien järjestämisestä, kun taas toiset rakastavat sitä yli kaiken. Yksin ei kuitenkaan ole pakko selvitä, vaikka kuinka pitäisi juhlien järjestämisestä ja siihen liittyvästä pienestä stressistä. Tapahtumajärjestäjän avulla niin isommat kuin pienemmätkin pirskeet onnistuvat paljon helpommin. Kokenut ammattilainen osaa ottaa huomioon kaikki asiat, mitkä liittyvät 20, 100 tai vaikka 500 hengen juhlien järjestämiseen. Jos haluat, voit ulkoistaa kaikki käytännön asiat tapahtumajärjestäjän huoleksi, ja itse vain hyväksyä tämän ehdotukset. Kaikki apu on tarpeen, kun kyseessä ovat isot juhlat. Ota vastaan kaikki apu, ja delegoi työtehtäviä rohkeasti.

Vinkit juhlien järjestämiseen

Juhlat kannattaa suunnitella hyvin, ja aloitta järjestelyt mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Juhlatila on varsin merkityksellinen seikka. Esimerkiksi parhaimmat juhlatilat kesähäitä varataan vuosiakin etukäteen, joten jos mielessäsi on jokin tila, varaa se hyvissä ajoin.

Seuraava hoidettava asia onkin pitopalvelun ja esiintyjien varaaminen. Jos teet ruoat itse, suunnittele ruokalistat ja kauppalistat ajoissa. Ota huomioon ainakin keliaakikot, laktoosi-intolerantikot, pähkinäallergikot ja kasvissyöjät. Ehkä vieraissa on myös vegaaneja? He eivät nauti voita, kalakastikkeella maustettuja ruokia eivätkä esimerkiksi kananmunalla voideltuja pullia. Pääset helpolla, jos laitat keliaakikoille sopivaa vegaaniruokaa, eli lihatonta ja viljatonta ruokaa, minkä valmistuksessa ei ole käytetty mitään eläinperäistä eikä pähkinöitä. Papuruokiin saa makua kaurakermalla, ja jälkiruoaksi käy esimerkiksi soijajäätelö. Näin ei tarvitse säveltää kuin yksi menu – ellei tuttavapiiriisi kuulu joitain erikoisemmille ruoka-aineille allergisoituneita henkilöitä. 

Myös kutsut kannattaa lähettää viikkoja etukäteen, jotta kutsutut ehtivät järjestää työvuoronsa, lastenhoidon, lääkärikäynnit ja muut asiat siten, ettei mikään estä heitä osallistumasta. 

Jos pidät juhlat kotonasi, tarkasta vähän ennen juhlaa astioiden ja tuolien sekä pöytien riittävyys. Yksi pöytä voi olla lahjapöytä. (Tosin kaikkiin juhliin pakollinen lahja ei kuulu.) Jos et kehtaa pyytää tavaroita naapureilta, vuokraa – esimerkiksi seurakunnat vuokraavat astioita edullisesti. Juomat ja lasit kannattaa kattaa eri pöydälle kuin ruoka. Varmista, onko maljakoita riittävästi, jos tuttavapiirisi tapoihin kuuluu kukkien tuominen. Tilaa kannattaa raivata myös jääkaappiin sekä naulakkoon. Kodin koristelu ja pöytäliinojen silitys ovat viimeisen illan asioita; juhlapäivän aamuna ei niin ollen tarvitse kuin koristella kakku, laittaa kuohuviini kylmään ja pukea juhlatamineet ylle.

Kihlajaiset

Kihlajaiset pidetään usein joko pariskunnan kotona tai appivanhempien luona. Kihlajaiset ovat usein vapaamuotoiset, eikä niissä ole juontajaa tai esiintyjiä. Lahjaa odotetaan, mutta sen ei tarvitse olla kovin kallis. Kukkakimppu tai viinipullo on yleensä OK.

Häät

Häät ovat iso juhla, joiden valmistelemiseen saatetaan käyttää jopa kymmeniätuhansia euroja. Perinteiset tanssihäät vietetään esimerkiksi kartanohotellissa tai kesäisessä villassa. Häitä varten voi palkata erityisen hääsuunnittelijan, joka auttaa vähentämään morsiamen stressiä. Vierailta odotetaan aina lahjaa. Pariskunta on saattanut valmistella lahjalistan, mistä jokainen vieras voi valita sen, mitä aikoo tuoda. Lahjalista saattaa olla jossain liikkeessä tai netissä kaikkien nähtävänä – tai sitten pari tahtoo lahjaan varatut rahat erityiselle lahjatilille.

Baby shower

Yleensä baby showerin järjestää joku tulevan äidin kaveri, mutta jos kukaan ei tätä älyä tehdä, voi pippalot pistää pystyyn omin päinkin. Baby shower on vapaamuotoinen illanistujainen, jossa tulevalle äidille annetaan vauva-aiheisia lahjoja.

Ristiäiset tai nimiäiset

Kun vauva saa nimen, on tapana kutsua paikalle lähimmät sukulaiset kotiin kahvittelemaan ja antamaan vauvalle lahjoja. Kummin kuuluu antaa kummilusikka; muut voivat antaa esimerkiksi rahaa tai potkupukuja. Erityistä ohjelmaa ei ole – kaikki pyörii vauvan ympärillä.

Uudenvuoden juhla

Uudenvuoden juhla ei ole uudenvuoden juhla, ellei siellä syödä perunasalaattia, valeta mehiläisvahaa (tinaa ei enää myydä) ja oteta uuttavuotta vastaan lähtölaskennalla. Ai niin: raketit meinasivat unohtua! Jos tuot lahjan, kuohuviini on sopiva.

Naamiaiset

Paras vappujuhla on naamiaiset, vai mitä? Paikka ja ohjelma on muuten vapaa, eikä lahjaakaan edellytetä.

Juhannusjuhla

Juhannusjuhlat ovat usein pihajuhlat. Lahjaksi sopii – taas – viinipullo, ja virallisia ohjelmanumeroita ei uusien perunoiden syömisen lisäksi ole.

Venetsialaiset

Mökkeilykauden päättävät venetsialaiset voivat olla samalla rapujuhlat. Ohjelmanumeroita ovat snapsilaulut ja ilotulitteet (muista hakea lupa). Lahjaksi käy vaikka punkkupullo.