Making of Kesänkeiju

August 7, 2013    


emanta1Kun olin pieni pellavapäinen tyttö, vietin kesäisin paljon aikaa maalla mummolassa. Mummi kutsui minua kesänkeijukseen, ja se sopi minulle hyvin – taisin elellä satumaailmassa muutenkin ison osan aikaa. Tarkoitus oli kasvaa aikuiseksi ja unohtaa keijut, mutta eihän se niin mennyt… ikää tulee lisää mutta eihän se mieli vanhenekaan, kolhiintuu ja tummuu vaan vähän. Ja tarpeeksi kun on ikää, ymmärtää jo senkin että saa sitä keijuilla ajattelipa muut mitä tahansa.

Ymmärrän kyllä hyvin, että on mahdollista että keijuja ei oikeasti ole olemassa, ja jos onkin, ne eivät ole nelikymppisiä akateemikko-perheenäitejä niin kuin minä. Terapiasta se kuitenkin menee, jos aikuinenkin saa joskus teeskennellä olevansa mielikuvitusolento…

Entäs jos siitä saisi kuvan? Siitä, millainen haluaisi olla?

Kesänkeiju-kuvan toteutuksen antaminen toisten haltuun hermostutti vähän; entäs jos ne ei tajua, mikä Kesänkeiju on? Entäs jos siitä kuvasta tulee kamala? Helppo oli kuitenkin uskoa, että ammattilaiset osaa asiansa, onhan sitä jo nähty mihin Carita ja Antti pystyy. Kuvailin heille Kesänkeijua näin:

”Kesänkeiju on siro mutta ei hento, iätön mutta ei nuori, kuultava mutta ei kalpea, luonnollinen mutta ei homssuinen, naisellinen mutta ei perinteinen, tahattoman eroottinen mutta ei seksikäs, utuinen mutta ei himmeä, pehmeä mutta ei löysä, monimutkainen mutta ei vaikea, vahva mutta ei aggressiivinen, orgaaninen mutta ei likainen, epäsymmetrinen mutta ei kulmikas. Kesänkeijun kukat ovat päivänkakkaroita, kissankelloja, horsmankukkia ja heiniä; värit vedenvihreä, taivaansininen, yöperhosen harmaa, orvokinvioletti, vadelmanpunainen, ja pilvenvalkea.”

ja siltähän se lopputulos sitten näytti. Voimakuva, minusta.

kesankeiju_web-3

Siinäpä taustaa tälle mieleenpainuvalle kuvaukselle ja kuville. Tarinan Kesänkeiju on vaimoni Kati, ja keijukuvaus ehti olemaan toteutettavien listalla kauan aikaa, ennenkuin päätimme että tänä kesänä se viimein tehdään.

Katin kertomuksen perusteella aloin miettimään millainen tämä kuvaus tulisi olemaan, millaiset kuvat, millainen lokaatio, stailaus, hiukset… kaikki.  Inspiroiduin muiden kuvaajien tyylistä ja kuvista, erityisesti Sue Brycen ja Emily Soton kuvissa oli sitä tyyliä, valoa ja tunnelmaa mitä halusin myös tähän kuvaan. Minulla oli kohtuullisen selkeänä päässä värikylläinen ja herkkä kuva, joten tärkeintä oli miettiä miten siihen lopputulokseen päästään.Tein pari mindmappia stailistitaituri Caritalle tyylistä, elementeistä ja fiiliksestä ja jätin sitten asian muhimaan. Tiesin kyllä, että kun Carita on mukana tekemässä stailausta, meikkiä ja hiuksia, ei lopputulos voi olla kuin priimaa.

keijumm

Ensimmäinen kuvauspäivämme peruuntui sateiden vuoksi, mutta onneksi olimme varanneet varmuuden vuoksi myös seuraavan päivän. Tälle päivälle sitten sattuikin täydellinen keli, joka näkyy kyllä kuvissa. Ajatuksissani oli siis kuvata ilta-auringossa, johonkin 8-10 aikaan kun aurinko alkaa olla riittävän matalalla. Kuvauspaikaksi olin löytänyt Kuopion Linnanpellolla sijaitsevan ohdake?pellon, joka näytti todella mielenkiintoiselta ja kuvauksen tunnelmaan sopivalta.

Kati meni Caritalle stailattavaksi iltapäivällä jo kolmen jälkeen. Ensin tehtiin meikki, sitten hiukset ja lopuksi viimeisteltiin asukokonaisuus. Sitten vaan kamat autoon ja kuvaamaan.

Olin pyytänyt kavereitani Tommia (Prami) ja Markusta (Aspegren) avittelemaan kuvauksissa, ehkäpä samalla heille jäisi lapaseen jotain siitä, miten minä kuvailen juttuja. Mukana oli Viiking musiikista vuokrattu savukone(Tiny CX) ja Kehystysliike Salliselta lainattu vanha ikkunanpoka joiden ajattelin tuovan vähän lisää syvyyttä kuviin.

Kamerani oli Canon 5D MK 3, ja linsseinä Canon EF 70-200 f2.8 ja Canon EF 85 f1.2, joista ensimmäisellä kuvasin varmaan 80% ruuduista. Kuvat on kuvattu luonnonvalolla, aurinko kohteen takana ja etupuolella iso heijastin. Takavalo nostaa kohteen ja pellon kasvit irti taustalla olevasta metsästä. Alla Markuksen ottama kuva kuvaus set-upista:

20130802-untitled-20

Kaiken pohjatyön jälkeen itse kuvaus oli todella helppoa ja mukavaa, tuolla porukalla nauru on aika herkässä. Making of -videolta näkee, että savukone taisi olla kaikkien suosikki ja siitä irtosi kyllä paljon huumoria…

_Antti Karppinen

kesankeiju_web

kesankeiju_web-2

kesankeiju_web-4

kesankeiju_web-5

kesankeiju_web-6

 


  /