“24” Sami Kapanen

March 13, 2012    

kap1

Kun Sami Kapanen (#24) oli ilmoittanut lopettavansa pelaajauransa toukokuussa 2010 lähestyin häntä ideallani tehdä ainutlaatuinen muotokuva kunnioittamaan hänen pitkää uraansa. Ajatuksena oli tehdä perinteisestä muotokuvasta poikkeava kuva, joka ilmentää Samin uran värikkäitä vaiheita, tilastoja sekä kaupunkeja ja joukkueita, joissa Sami oli uransa aikana pelannut. Alkuperäinen ideani oli tehdä hieman ”Mad Max” -henkinen kuva, jossa pyörremyrsky on repinyt läpi kaupunkinäkymän. Jere Hietalan kuva maalivahti Jani Hurmeesta haaksirikkoontuneiden laivojen keskellä oli myös yksi iso idealähde koko projektille.  Sami innostui hänelle esittämästäni ideasta ja antoi minulle vapaat kädet lähteä tekemään muotokuvaa. Taulun kehystäjäksi kysyin yhteistyökumppaniamme kehystäjä Jari Sallista, jota ei tarvinnut kauaa suostutella näin upeaan projektiin mukaan.

Projekti alkoi etenemään kuitenkin vasta loppukesästä kun pääsin kuvaamaan Samia Tuplajäät Oy:n hallilla, jonka jälkeen aloitin itse taulun työstämisen ajatusteni pohjalta. Sami oli unohtanut ottaa mukaansa kuvauksiin KalPan pelipaidan, mutta kun Sami asteli jäälle ilman pelipaitaa pelkissä suojissa, oli selvää, että pelkät suojat päällä kuvaan tuli enemmän asennetta ja sopivaa fiilistä kuvan teemaa ajatellen.

Sattuman kautta tutustuin lahjakkaaseen nuoreen saksalaiseen taiteilijaan Manuel Rumpfiin, jonka sain suostuteltua myös mukaan projektiin. Suunnittelimme ensin taulun yleisfiiliksen ja pääelementtien paikat, jonka jälkeen Manuel alkoi suunnitelmien pohjalta tekemään kuvaan tarvittavia 3D -malleja ja muita yksityiskohtia. Aloimme työstämään kuvaa eteenpäin yksittäinen alue kerrallaan, ja päätimme kasata kuvat yhteen myöhemmässä vaiheessa. Manuel mallinsi 3D -muodossa rakennuksia, jotka teksturoin oikeilla valokuvatekstuureilla. Manuel lisäsi tekstuurien päälle vielä maalattuja yksityiskohtia, ja minä lisäsin jälleen jotain yksityiskohtia. Prosessi eteni välillä nopeammin ja välillä hitaammin, mutta edistystä tuli joka viikko. Kuvatiedostot siirtyivät suuntaan ja toiseen tiuhaan tahtiin.

Vaihe vaiheelta kuva alkoi valmistumaan. Yksityiskohtia lisättiin ja kuvan lopullinen muoto alkoi hahmottumaan. Olimme aikaisemmin jo miettineet Samin kanssa listaa, mitä tietoja ja statistiikkoja kuvaan halutaan saada mukaan. Yritin löytää mielenkiintoisia esitystapoja näille tilastoille ja tapahtumille kuvien muodossa. Värejä korjattiin, lisättiin sadetta, lunta, jäätä, tulta ja yksityiskohtia lisää. Kuvan sävymaailma etsi muotoaan loppumetreille asti.

Joulukuussa värikkäiden vaiheiden jälkeen kuva oli viimein valmis, tulostettu ja toimitettu kehystettäväksi Jarille, joka antoi oman panoksensa kuvaan luomalla kuvalle ainutlaatuiset kehykset.